Rolada fasolowa z jarzynami, sosem grzybowym
Dodane przez Kamilz911 dnia 15 luty 2012
i ziemniakami nadziewanymi

Składniki:

Sposób przyrządzania:

Wstawiamy fasolę do zimnej wody, dodajemy łyżkę oleju, troszkę solimy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 20 min., po czym dolewamy szklankę zimnej wody. Znów gotujemy 20 min. i ponownie dolewamy zimnej wody. Czynność powtarzamy jeszcze raz. W międzyczasie na smalcu dusimy cebulę. Ugotowaną fasolę i cebulę mielimy w maszynce. Do pojemnika z mieloną fasolą dajemy siekany czosnek, 1 jajko, mąkę kartoflaną, sól, pieprz do smaku i mieszamy. Kroimy w paski paprykę, ogórek i ugotowaną marchewkę. Do małej foremki posmarowanej tłuszczem dajemy część farszu, układany wzdłuż jarzyny pokrojone w paski, przykrywamy farszem na przemian. Pieczemy 200°C ok. 80 minut.
Nastawiany 3 szklanki wody, dodajemy jedną łyżkę masła i troszkę soli. Myjemy i kroimy grzyby. Pokrojone grzyby dodajemy do gotującej wody, gotujemy pół godziny. Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki kwaśnej śmietany z łyżką mąki, mieszamy z zimną wodą i zagęszczamy sos.

Smacznego!