25 Kwiecień 2024
Nawigacja
Ankieta
Czy jesteś za nagraniami z przepisami.

Tak! Świetny pomysł!

Nie wyobrażam sobie tego.

To jakaś pomyłka?

Nie mam zdania.

Facebook
Aktualnie online
Gości online: 1
Licznik Odwiedzin
Jesteś 2,134,926 fasolką na tej stronie
Reklama
GOK Gródek nad Dunajcem

Statystyki reklamowe
Rolada fasolowa z jarzynami, sosem grzybowym
i ziemniakami nadziewanymi

Składniki:
    - 1 szklanka fasoli,
    - 125g kostki masła,
    - 1 średnia marchewka,
    - 1 średni ogórek kiszony,
    - 1 średnia cebula,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 1 jajko,
    - 2 łyżki mąki kartoflanej,
    - 3 łyżki smalcu lub oleju,
    - kawałek papryki czerwonej żółtej,
    - sól, pieprz,
    - 200g grzybów – borowików
    - 1 średnia cebula,
    - 1 łyżka masła,
    - 3 łyżki kwaśnej śmietany 30%.

Sposób przyrządzania:

Wstawiamy fasolę do zimnej wody, dodajemy łyżkę oleju, troszkę solimy. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy 20 min., po czym dolewamy szklankę zimnej wody. Znów gotujemy 20 min. i ponownie dolewamy zimnej wody. Czynność powtarzamy jeszcze raz. W międzyczasie na smalcu dusimy cebulę. Ugotowaną fasolę i cebulę mielimy w maszynce. Do pojemnika z mieloną fasolą dajemy siekany czosnek, 1 jajko, mąkę kartoflaną, sól, pieprz do smaku i mieszamy. Kroimy w paski paprykę, ogórek i ugotowaną marchewkę. Do małej foremki posmarowanej tłuszczem dajemy część farszu, układany wzdłuż jarzyny pokrojone w paski, przykrywamy farszem na przemian. Pieczemy 200°C ok. 80 minut.
Nastawiany 3 szklanki wody, dodajemy jedną łyżkę masła i troszkę soli. Myjemy i kroimy grzyby. Pokrojone grzyby dodajemy do gotującej wody, gotujemy pół godziny. Pod koniec gotowania dodajemy 3 łyżki kwaśnej śmietany z łyżką mąki, mieszamy z zimną wodą i zagęszczamy sos.

Smacznego!
Napisane przez Kamilz911 dnia 15.02.2012 15:34:50 17969 czytań · Drukuj